Miercuri, 24.05.2023, ora 14:00 la Sala Studio a Facultății de Teatru a UNAGE, va avea loc conferința „SPECTACOLUL DE BALET ÎNTRE TRADIȚIE ȘI INOVAȚIE”, susținută de Conferențiar univ. dr. Simona ȘOMĂCESCU, coordonator al programului de Master Coregrafie și Performanță în Dans din cadrul Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” București.

Secolul XX reprezintă, încă de la începutul său, un timp al marilor inovații în coregrafie, prin nașterea dansului modern, ca afirmare a unei opoziții la baletul clasic și tradiția sa de peste 300 de ani.

În mod surprinzător, la finalul aceluiași secol, coregrafi consacrați la nivel mondial remontează marile titluri ale repertoriului baletului clasic, însă dintr-o perspectivă modern – contemporană. Se naște întrebarea: ce anume din aceste balete fascinează în continuare coregrafii și nu în ultimul rând, publicul?  La această întrebare va încerca să răspundă conferențiar univ. dr. Simona Șomăcescu, una din marile personalități ale dansului.

Simona ȘOMĂCESCU a fost prim-balerină a Operei Naționale București, maestru de balet, coregraf, coordonator al compartimentului balet și șef al companiei de balet a Operei Naționale București. Repertoriul său include roluri ca Odette-Odile din “Lacul lebedelor Giselle din “Giselle“, Kitri din “Don Quixote”, Nikia din “Baiadera”, Julieta din “Romeo și Julieta”, Mama Asee din “Peer Gynt”, Klara din “Spărgătorul de Nuci”, Cenușăreasa din “Cenușăreasa”, Primavera din “Carmina Burana”, Anna Karenina din baletul cu același nume, colaborând cu coregrafi precum Oleg Danovski, Ioan Tugearu, Alexa Mezincescu, Mihaela Atanasiu, Gelu Barbu, Gigi Căciuleanu, Yury Papcko, Valery Kovtun, Victor Yunaev, Richard Wherlock, Charles Vodoz, Sergiu Anghel, Răzvan Mazilu și dansând pe scene din Germania, Austria, Elveția, Belgia, Spania, Coreea de Sud, Grecia și bineînțeles, România.

Activitatea sa a fost recunoscută prin Premiul pentru Promovarea Artei Coregrafice decernat de către revista ”Actualitatea Muzicală”, editată de Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România (2012), Diplomă de Excelență pentru Întreaga Activitate Dedicată Teatrului Liric conferită de către Opera Națională București (2011), Premiul de Excelență pentru Pregătirea Celei Mai Bune Eleve din Concurs decernat de către Institutul Cultural Român în cadrul Olimpiadei Naționale de Coregrafie (2009), Diplomă de Excelență pentru Întreaga Activitate Depusă în Slujba Dezvoltării Vieții Artistice și Muzicale din România conferită de către Opera Națională București (2006), Ordinul Național Meritul Cultural în Grad de Cavaler conferit de către Președintele României (2004), Personalitatea Teatrală a Anului desemnată de către presa scrisă din România (1998), Mențiune la Concursul Internațional de Balet de la Jackson din SUA (1994), Premiul Publicului la Concursul Internațional de Balet de la Helsinki din Finlanda (1991).

Conferința ”Spectacolul de balet între tradiție și inovație” este coordonată de lector univ. dr.  Sandra Elizabeth Mavhima și se adresează studenților, masteranzilor, doctoranzilor cu specializare în coregrafie, teatrologie, regie, cât și altor specialiști din domeniul artele spectacolului.