Institutul de Cercetare Multidisciplinară în Artă (ICMA) din cadrul Universității Naționale de Arte ”George Enescu” din Iași (UNAGE) în parteneriat cu Complexul Muzeal Național Moldova Iași prezintă marți 15 noiembrie 2022, ora 17.30 în Holul de Onoare al Palatului Culturii, Iași Spectacolul de Dans Contemporan OPUS I-IV, de Sandra Elizabeth Mavhima.

Spectacolul este o transpunere coregrafică a scurtmetrajelor de animație abstractă OPUS I-IV, realizate între anii 1921-1925 de către pictorul și cineastul Walter Ruttmann. Prin gest, sunet, mișcare și interacțiune umană, acțiunea formelor abstracte din film capătă viață prin intermediul a patru portrete coregrafice ce redau patru momente din viața unui om. Spectatorul este invitat pe această cale, să pătrundă cu imaginația în universul formelor și să se lase purtat de ele pentru a descoperi noi sensuri despre propria viață. Coregrafia spectacolului este semnată de Sandra Elizabeth Mavhima, coregraf asociat al Teatrului de Balet Sibiu și creatoare a  scurtmetrajul ”Collective Identity” selectat de Essential Dance Film – TenduTv (SUA) pentru colecția celor mai reprezentative filme de dans din lume în anul 2012. Muzica spectacolului este realizată de către Bogdan Marinescu, light design-ul aparține lui Andrei Emilian, iar costumele sunt create de către Anastasia Bannaia și Alexandru Floarea (Papucei.ro). Dansează Juan Cruz Luque, Bianca Secrieru, Alina Postolache, Ilinca Agafiței, Anna Van Hareen,  studenți ai programului Coregrafie, Facultatea de Teatru (UNAGE). 

Spectacolul face parte din cadrul proiectului OPUS I-IV și are în vedere lansarea cărții ”Limbajul coregrafic în filmul experimental”, o lucrare de cercetare în domeniul Cinematografie și Media, asupra practicilor coregrafice care s-au dezvoltat în decursul secolelor XX-XXI în Europa și Statele Unite ale Americii, însoțită de prezentarea spectacolului de dans contemporan OPUS I-IV

Proiectul OPUS I-IV este realizat cu sprijinul Institutului de Cercetare Multidisciplinară în Artă din UNAGE Iași în cadrul granturilor finanțate din fondurile de cercetare ale UNAGE pentru anul 2022.

 

ICMA

Constituind o catedră separată în cadrul Universităţii Naţionale de Arte ”George Enescu”, aflată sub conducerea curatorului prof. univ. dr. Cristian Nae, ICMA încurajează analiza formelor și practicilor cunoștințelor artistice, dezvoltate în arta modernă și contemporană, și într-un sens mai larg, în cultura și societatea contemporană. Institutul acționează ca un catalizator pentru cunoștințe avansate și experiment artistic promovând cercetarea multidisciplinară în istoria și teoria artelor vizuale, muzicii și artelor spectacolului, precum și în domeniul cercetării artistice.

Partener instituțional: Complexul Muzeal Național Moldova Iași

Parteneri media: Revista Timpul, modernism.ro, BZI.ro, Balet Magazine