Oricine are un potenţial creativ şi, din momentul în care îţi exprimi acest potenţial creativ, ai şansa să schimbi lumea. (Paulo Coelho)1

Cui ne adresăm?
Depășind limitele unui concurs cu orientare unică, de compoziție, proiectul este dedicat descoperirii potențialului tinerilor liceeni aflați în demersul căutărilor direcțiilor proprii în domeniul muzicii de jazz, precum și stimulării studenților în curs de afirmare, oferind mentorat de înaltă ținută profesională, inspirație către noi oportunități de studiu și perfecționare, conectarea cu fenomenul muzical actual, un mediu deschis către autentic. Provocările vor fi lansate tinerilor compozitori și interpreți din România, prin extinderea granițelor zonei academice către învățământul preuniversitar vocațional și non-formal.

De ce noi?
Pentru păstrarea tradiției. Edițiile anterioare, ce au lansat muzicieni în domeniul jazz-ului cu notorietate la nivel național și internațional, recomandă Universitatea Națională de Muzică „George Enescu” din Iași să fie gazda unui concurs care să readucă în lumina reflectoarelor muzica de jazz într-o abordare contemporană, racordată la fenomenul internațional de gen.

Pentru potențialul educațional. Suntem una dintre cele două instituții universitare din țară ce deține un program de licență cu specializare în domeniul compoziției jazz și muzică ușoară, program susținut de muzicieni profesioniști, experimentați pe direcții multiple ale genului: jazz, muzică ușoară, pop, muzică electronică, creație media, procesarea sunetului. Concursul va promova aceeași deschidere către diversitate și inovație, oferind posibilitatea integrării tinerilor într-o comunitate cu valori artistice autentice.

Concept și desfășurare
Iași Jazz Festival & Competition reprezintă prima etapă a unui eveniment ce se dorește a rămâne emblematic pentru viața muzicală autohtonă, Iași Jazz Festival, și se adresează tinerilor muzicieni (14-30 de ani)  înscriși la o instituție  acreditată de Ministerul Educației și Cercetării sau de Ministerul Tineretului și Sportului. Concursul va cuprinde două secțiuni.

Secțiunea Compoziție Jazz este destinată tinerilor compozitori și creațiilor acestora (originale sau aranjamente), concepute pentru instrument/voce solo, pentru instrument/voce solo și acompaniament instrumental/vocal sau pentru orice tip de ansamblu vocal/instrumental. De asemenea, suntem deschiși sonorităților moderne, obținute prin utilizarea instrumentelor electronice, digitale, virtuale, tehnicilor sampling, efectelor sonore de orice fel.

Secțiunea Interpretare Jazz (improvizație vocală / instrumentală) vizează descoperirea și promovarea tinerilor interpreți de jazz, aflați la început de drum sau așezați deja pe traseul ascendent al afirmării. O componentă aparte a concursului este dedicată debutului interpretativ, deschisă aspiranților din învățământul preuniversitar/non-formal aflați la început de drum în deslușirea muzicii de jazz. Scopul ei este cel de a oferi cadrul unui prim contact cu acest stil, cu îndrumările muzicienilor/profesorilor experimentați din domeniu, de a forma conexiuni între amatorii de gen, de a descoperi creația românească de jazz și activitatea celor mai importanți muzicieni români din diverse perioade și genurile abordate de aceștia. Organizatorii vor pune la dispoziția concurenților înscriși la această secțiune o colecție generoasă de lucrări din creația de jazz a compozitorilor români (partituri și înregistrări model), ce pot fi abordate cu ușurință, ca atare sau prelucrate, în formulă solo, duet sau grup.

Juriul  concursului va fi format din personalități proeminente din domeniul jazz-ului: muzicieni, jazzologi, realizatori de emisiuni radio-tv.

Lucrările și soliștii premiați în concurs vor fi prezenți în etapa a doua a evenimentului, desfășurată sub forma unui concert live sub egida Iași Jazz Festival, pe scena căruia laureații vor evolua alături de nume sonore ale jazz-ului românesc.