Expoziția documentară ce marchează 350 de ani de la nașterea mareului cărturar și domnitor Dimitrie Cantemir, reflectă calitățile de savant umanist, „un erudit de faimă europeană”, cum îl descria George Călinescu în Istoria literaturii române. Compendiu (Editura pentru Literatură, 1968, p. 28).

Astfel, sunt expuse la Galeria Universitas a Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași, (Casa Balș, etaj 2) o serie de documente ce scot în evidență personalitatea și preocupările domnitorului Moldovei în variate domenii precum filozofie, logică, muzică, geografie, teologie, istorie, lingvistică.

în scrierile sale surprinde o serie de teme filozofice sau religioase (Divanul sau Gâlceava înțeleptului cu lumea – 1698), atinge subiecte ce țin de latinitatea poporului român (Descriptio Moldaviae – 1714-1716), sau de teoria evoluției ciclice a statelor (Istoria creșterii și descreșterii curții otomane -1714-1716). Istoria ieroglifică plină de simboluri este deopotrivă manual politic și eseu filozofic. Hronicul vechimei a romano-moldo-valahilor reprezintă o importantă lucrare scrisă în limba română, în care este pus în valoare spiritul erudit al lui Dimitrie Cantemir. Textul prezintă cronologic evenimente ce privesc latinitatea și „continuitatea poporului român în Dacia” (Dicționarul Literaturii Romnâne de la origini până la 1900, Ed. Academiei RSR, București, 1979, p-153)-

Ca muzicolog, Dimitrie Cantemir a realizat o lucrare în limba turcă, ce cuprinde prezentarea teoretică a muzicii turcești, în care explică notația inventată de el, precum „și o culegere de 360 de melodii compuse și notate după sistemul propriu” (Dicționarul Literaturii Romnâne de la origini până la 1900, Ed. Academiei RSR, București, 1979, p. 151).

Dimitrie Cantemir a realizat importante cercetări geografice și arheologice, din ținuturile Moldovei, iar ca domnitor, deși a avut o domnie scurtă, și-a impus ideile sale de principe luminat.

Dimitrie Cantemir a fost portretizat de numeroși artiști plastici, busturile domnitorului fiind amplasate în mai multe orașe din țară: Iași, București, Suceava și din străinătate: Bruxelles, Italia, Republica Moldova. în parcul central din orașul Cricova, Republica Moldova a fost realizată ,Aleea Domnitorilor” unde sunt amplasate zece busturi ale celor mai importanți domnitori români, printre care și Dimitrie Cantemir, bustul fiind realizat de sculptorul Mircea Ștefănescu.

Expoziția documentară a fost deschisă și la Muzeul Național al Literaturii Române Iași în cadrul proiectului „Pe urmele lui Dimitrie Cantemir” co-finațat de Primăria Municipiului Iași, coordonat de lector univ. dr. Sandra Elizabeth Mavhima.

Curator,

Cercetător științific dr. Mirela Ștefănescu