Conferință și lansarea catalogului raisonné „Valentina Rusu Ciobanu” la Iași și Chișinău

Asociația pentru cultură și arte Arbor (România) și Arbor Institute for Culture (Republica Moldova) au plăcerea să invite publicul ieșean și chișinăuian la conferința dedicată vieții și creației pictoriței Valentina Rusu Ciobanu și la lansarea volumului „Valentina Rusu Ciobanu”, primul catalog raisonné dedicat acestei mari artiste de peste Prut.

Valentina Rusu Ciobanu (1920 – 2021), născută la Chișinău, în regatul României Mari, a aparținut generației formate în efervescenta intelectuală a interbelicului. În perioada 1942-1944 a studiat la Academia de Arte Frumoase din Iași, la clasa prof.    J. L. Cosmovici, asistat de cel care avea să devină marele Corneliu Baba. Odată cu reocuparea Basarabiei de către trupele sovietice, tânăra pictoriță e nevoită să revină la Chișinău, unde își încheie studiile, alături de alți artiști repatriați. Va reuși în câțiva ani, în pofida intimidărilor și restricțiilor exercitate de cenzura comunistă, să se afirme drept cel mai important nume al artei plastice din Chișinău.

În 2023, Asociația Arbor a scos de sub tipar catalogul raisonné, care e menit să contribuie la redescoperirea Valentinei Rusu Ciobanu ca o figură feminină majoră în arta contemporană românească.

Lansarea catalogului raisonné „Valentina Rusu Ciobanu” va avea loc la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași, printr-o conferință dedicată operei pictoriței, pe data de 26 octombrie, și la Chișinău, la Casa Sainciuc Rusu Ciobanu, pe data de 28 octombrie 2023. În cadrul acestor evenimente se va lansa și numărul 8-9/2023 al Revistei Timpul care include un dosar consistent dedicat Valentinei Rusu Ciobanu, gândit în jurul scriitorilor și cineaștilor basarabeni portretizați de artistă, printre care Alecu Russo, Lidia Istrati, Serafic Saca, Emil Loteanu, Vera Malev. Reproducerile sunt însoțite de texte semnate de cronicari, eseiști si critici de film: Cristian Ispas, Ioan Stanomir, Mirela Nagâț, Victor Cobuz, Adina Dinițoiu și Victor Morozov, sub coordonarea lui Bogdan Crețu.