Institutul de Cercetare Multidiscplinară în Artă în colaborare cu Școala Doctorală Muzică din cadrul Universității Naționale de Arte „George Enescu” organizează Conferința Exerciții de regândire a muzicologiei: idei, ipoteze, imagini susținută de Conf. univ. dr. habil. OLEG GARAZ de la Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca.

Cu acest prilej avem plăcerea de a vă invita pe data de 9 iunie 2023, ora 11.00, la Sala 29 „George Pascu” din Corpul ARTES la întâlnirea cu distinsul muzicolog.

 

Coordonator proiect:

Cercetător științific dr. Ligia Fărcășel

Comunicare și PR:

Cercetător științific dr. Mirela Ștefănescu

 

Muzicologul Oleg Garaz, conferențiar universitar doctor la Academia Națională de Muzică „Gheorge Dima” din Cluj-Napoca, s-a născut și a efectuat primele studii muzicale în Republica Moldova. În 1990 s-a mutat în România, unde a studiat muzicologia la Cluj-Napoca, iar mai târziu a obținut titlu de Doctor în Muzică la Universitatea Națională de Muzică din București.

Activitatea didactică este dublată cu succes de munca de cercetare și publicare a unui număr impresionant de studii de specialitate și nu numai. Citind câteva pagini scrise de domnia sa, avem reala ocazie de a savura frumusețea și complexitatea unui text cu personalitate, dar suntem deopotrivă provocați la un proces complex de gândire, fiindcă domnul Garaz nu este doar un maestru al condeiului, ci și un personaj-enciclopedie al muzicii. Între publicațiile autorului vom găsi literatură de specialitate (Canonul muzicii europene – Idei, Ipoteze, Imagini, Ed. Eikon, București, 2015; Uneltele muzicologiei, Ed. Eikon, București, 2022; Exerciții de muzicologie, Ed. Media Musica, Cluj-Napoca, 2014 ș. a.), interviuri consistente cu oameni de cultură (Poetică muzicală în convorbiri, Ed. Casa Cărții de Știință, Cluj-Napoca, 2003), dar și proză psihologică (Territoria, Ed. Nemira, București 2018).

Muzicianul Oleg Garaz se remarcă, de asemenea, printr-o activitate jurnalistică bogată, fiind prezent la posturi de radio și televiziune, publicând articole în ziare și reviste din țară.

A fost distins cu premii importante, atât pentru activitatea literară, cât și pentru publicațiile de specialitate. Este un personaj redutabil al muzicologiei românești, susținând conferințe în toată țara. (Cercetător științific dr. Ligia Fărcășel)