Universitatea Națională de Arte „George Enescu” Iași, în parteneriat cu Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă” Iași, invită publicul Marți, 23 aprilie 2024, ora 19.00, în sala Universității de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” Iași, la Concertul simfonic susținut de Orchestra de Muzică Contemporană a Universității Naționale de Arte „George Enescu” (UNAGE), sub conducerea dirijorală a Conf. univ. dr. Bogdan Chiroșcă (UNAGE), solist – Mario Victor Lucaci, Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă” Iași, clasa lector univ. dr. Roxana Ota.

Program:

Dansuri populare românești – Béla Bartók. Piesele au la bază șase melodii pentru vioară culese de Béla Bartók în călătoriile sale prin satele din Transilvania: Jocul cu bâta. Dans din Voiniceni/Mezőszabad, astăzi județul Mureș, Brâul. Dans din Agriș/Egres, județul Mureș, Pe loc. Dans din Agriș/Egres, Buciumeana. Dans din Bucium, județul Alba, Poarga românească. Dans vechi din Beiuș/Belényes, județul Bihor, similar cu Polka, Mărunțel. Dans din Beiuș/Belényes.

LUMIS Concert pentru pian, orchestră și combo de jazz – Teodor Amarandei. Artist ieșean avangardist preocupat de cercetarea compoziției, de creația folclorică arhaică, de noile direcții din jazz-ul contemporan, Teodor Amarandei este absolvent (2006) al studiilor de licență cu specializarea Compoziție jazz și muzică ușoară, fiind în prezent lector universitar în cadrul Facultății de Interpretare, Compoziție și Studii Muzicale Teoretice la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași. Și-a reluat formarea muzicală începând cu anul 2017 în cadrul studiilor masterale și continuând cu cele doctorale finalizate în 2023 cu „Concertul pentru pian, orchestră și combo de jazz Lumis”. Aria de cercetare este axată pe studiul intersecției dintre jazz și muzica academică, într-o versiune contemporană a limbajului și tehnicilor. Concertul pentru pian, orchestră și combo de jazz Lumis a fost compus pe parcursul anilor 2021-2022 și a reprezentat încununarea cercetării doctorale a compozitorului Teodor Amarandei. Această regăsire inedită a contrariilor este sugerată încă din titlu. Lumis, după cum ne dezvăluie însuși autorul, reprezintă una dintre componentele cuplului lumină/ întuneric văzută ca binom și nu ca antiteză, în care cele două entități sunt intercondiționate. Desigur, nu putem uita latura jucăușă a compozitorului, varianta derivată a termenului, Lumos, regăsindu-se în seria volumelor Harry Potter, drept vraja ce aprinde bagheta vrăjitorului, permițându-i să pătrundă în cele mai întunecoase locuri.