Editia a IV-a

Asociația Culturală „Sonos Alumni” împreună cu Universitatea Națională de Arte „George Enescu” organizează Concursul Național de Interpretare „Eduard Caudella”, Ediția a IV-a online. Evenimentul se adresează studenților și masteranzilor din instituțiile de învățământ superior de muzică din România.

Inițiat cu scopul de a sprijini și promova tinerii artiști muzicieni aflați la început de carieră, precum și pentru a valorifica repertoriul românesc destinat muzicii de cameră, instrumentelor cu rol solistic și vocii, concursul se adresează tuturor categoriilor de instrumente (vioară și corzi grave, pian și canto, instrumente de suflat și percuție), urmând o succesiune trienală (fiecare categorie menționată repetându-se o dată la trei ani). La această ediție, Concursul se desfășoară pe secțiunile vioară / corzi grave, canto și ca în fiecare an, muzică de cameră.

Primele 3 ediții s-au bucurat de un real succes, laureații beneficiind de premii importante, de vizibilitate pe scena națională a instituțiilor de profil, de public numeros și entuziast în sală, dar și în online, prin transmisiune directă a Concertului de Gală în ediția trecută. Ediția actuală este specială, se dorește a fi considerată ediție suport pentru tinerii artiști, un imbold în a continua povești și energii în afara sălii de studiu, o rampă de lansare pe scena valorilor naționale interpretative.

Anul acesta, în condițiile actuale generate de restricțiile impuse, se consideră oportună varianta online, cu înregistrări calitative ce vor pune în valoare tehnica și nivelul de performanță al fiecărui participant.

Juriul este alcătuit din personalități ale muzicii academice românești, profesori în instituții de învățământ superior vocațional din Iași, Cluj și București și este prezidat de dl. conf. univ. dr. Ciprian Ion, decan al Facultății de Interpretare, Compoziție și Studii Muzicale Teoretice.

Regulamentul și formularul de înscriere pot fi descărcate de pe pagina oficială a Concursului, prin accesarea link-ului: http://sonosalumni.ro/concursul-eduard-caudella/regulament-concurs/

Înscrierile vor avea loc până la data de 13 noiembrie 2020, iar evaluarea concurenților se va realiza în perioada 16-20 noiembrie.

Gala laureaților va avea loc sâmbătă, 21 noiembrie, orele 19.00, și va putea fi vizionată și pe pagina de facebook a concursului, în cadrul unei emisiuni online, unde membrii ai juriului vor fi invitați, pentru prezentarea rezultatelor. În cadrul acestei emisiuni, vor fi difuzate înregistrările laureaților. Premiile vor fi în cuantum de 10.000 de lei.

Ne puteti vizita si pe pagina de Facebook a concursului.

Detalii despre premii.

Organizatori:

Asociația Culturală „Sonos Alumni”

Universitatea Națională de Arte „George Enescu” Iași

Parteneri:

Primăria Municipiului Iași

Rotary Club 2000

Fly Music

Gemini Cad Systems

Radio România Iași

Apollonia TV

Contact

Email: concurs.caudella@arteiasi.ro

Tel.: +40745350221

Editia a III-a

Universitatea Națională de Arte ,,George Enescu” din Iași, Facultatea de Interpretare, Compoziție și Studii Muzicale Teoretice organizează în perioada 14-16 noiembrie cea de-a III a ediție a Concursului Național de Interpretare Muzicală „Eduard Caudella”.

Inițiat cu scopul de a sprijini și promova tinerii artiști muzicieni aflați la început de carieră, precum și pentru a valorifica repertoriul românesc destinat muzicii de cameră și instrumentelor cu rol solistic, concursul se adresează tuturor categoriilor de instrumente (vioară și corzi grave, pian și canto, instrumente de suflat și percuție), urmând o succesiune trienală (fiecare categorie menționată repetându-se o dată la trei ani). În fiecare an concursul conține și secțiunea de Muzică de cameră.

„Anul acesta concursul se va desfășura pe următoarele secțiuni: suflătoripercuție și muzică de cameră (formații camerale cu cel puțin un instrument de suflat în componență). Impunerea repertoriului solo se limitează la două coordonate și anume: alegerea obligatorie a unei lucrări românești și o lucrare de mare virtuozitate, ambele însumând ca durată maximă 20 de minute. La categoria muzică de cameră indicăm repertoriu liber ales încadrându-se între minim 15 și maxim 25 de minute”, precizează organizatorii.

Juriul este alcătuit din personalități ale muzicii academice românești, profesori în instituții de învățământ superior vocațional din Iași, Cluj și București și este prezidat de doamna Prof.univ.dr. Tatiana Pocinoc, decan al Facultății de Interpretare, Compoziție și Studii Muzicale Teoretice.

Organizatorii evenimentului țin să aducă la cunoștința publicului o mare surpriză venită din mediul academic, un sprijin material deosebit de important în construcții de orice fel, atunci când vine vorba de educație: „Poveștile de succes nu se scriu singure, ci prind viață prin implicarea voluntară a oamenilor. Un telefon primit seara trecută ne-a reconfirmat că bunele intenții nu au nevoie de motiv, iar performanța este mereu demnă de ridicarea mizelor. De aceea, domnul Prof.univ.dr. Florenel Ionoaia a decis ca în cadrul Concursului Național de Interpretare „Eduard Caudella” din acest an, laureații secțiunii suflători – oboi să beneficieze de o suplimentare a fondurilor alocate premiilor, în valoarea de 2000 de euro: Premiul I – 1000 de euro, Premiul II – 500 de euro, Premiul III – 250 de euro, două Mențiuni a câte 100 de euro, o Mențiune – 50 de euro. Domnule profesor Ionoaia, suntem copleșiți de gestul dumneavoastră – azi ștacheta a fost ridicată și mai sus!”, mărturisesc organizatorii.

În cadrul deschiderii ediției din acest an vor cânta laureații ediției anterioare: Andreea Ghidu, canto, master II, clasa doamnei Conf. univ. dr. Cristina Simionescu, acompaniată de Conf.univ.dr. Brândușa Tudor; Diana Vornicu, canto, master II, clasa doamnei Conf.univ.dr. Doina Dimitriu, acompaniată de Conf.univ.dr. Cezara Petrescu; Cvartetul Universității Naționale de Arte „George Enescu”: Bogdan Onofrei – vioara I, Larisa-Iulia Ailoaei – vioara a II-a, Laura-Nicola Ungureanu – violă, Daniel Leancă – violoncel, clasa Prof. univ. dr. Constantin Stanciu.

Gala decernării premiilor va avea loc sâmbătă, 16 noiembrie, iar laureații vor susține un recital, în Sala „Eduard Caudella” a universității, în Casa Balș.

Felicitări și mult succes concurenților, profesorilor și coordonatorilor de proiect: Asist.univ.dr. BOLNAVU BOGDAN TUDOR, Conf.univ.dr. DRAGOMIRESCU DANIEL-CONSTANTIN, Lect.univ.dr. ENOIU-PÂNZARIU ANDREI, Lect.univ.dr. PRISACARIU VIRGIL-FLORIN

Sponsori: Gemini Cad System, Club Rotary 2000, Fly Music.

Parteneri: Primăria Municipiului Iași, Filarmonica Moldova Iași, Mitropolia Moldovei și Bucovinei, Universitatea Alexandru Ioan Cuza Iași, Revista Migalo.

Co-organizatori: Asociația Culturală „Sonos Alumni”

Parteneri media: Radio Iași/ Tvr Iași, Revista MIGALo

Editia a II-a

Denumirea acordată concursului vizează raportarea manifestărilor artistice ieşene la contextul istoric al Conservatorului, apoi al Universităţii Naționale de Arte, prin legătura a două mari personalităţi muzicale, Eduard Caudella și George Enescu.

Relaţia lor reflectă idealurile artistice ale unei întregi generații de muzicieni, nu doar prin raportul profesional şi aspectele didactice, dar și prin prisma legăturii afective, spirituale, care a vizat susținerea tinerilor artiști înzestrați cu scânteia divină a talentului.

În contextul actual din România, tinerii interpreți ce reprezintă noua generație de valori culturale autentice au nevoie de o mai bună promovare și motivare pentru a urca pe marile scene naționale. Scopul Concursului Național de Interpretare „Eduard Caudella” este acela de a sprijini și promova tinerii artiști muzicieni aflați la început de carieră, cât și valorificarea repertoriului românesc, destinat muzicii de cameră și instrumentelor cu rol solistic. Pentru o apreciere mai obiectivă, concursul a fost etapizat, având, astfel, o succesiune trienală, după cum urmează: vioară şi corzi grave, pian şi canto, instrumente de suflat şi percuţie. În fiecare an va exista și secțiunea de muzică de cameră. A doua ediție a Concursului Național de Interpretare „Eduard Caudella” este destinată categoriilor pian și canto.

Impunerea repertoriului solo se limitează la două coordonate și anume: alegerea obligatorie a unei lucrări românești și o lucrare din repertoriul universal, ambele însumând ca durată maximă 20 de minute. La categoria muzică de cameră indicăm repertoriu liber ales care se încadrează în maxim 25 minute. Evaluarea concurenților va fi asigurată de o comisie formată din 9 membri, toți profesori de renume din centrele culturale ale României. Președintele comisiei – prof. univ. dr. Tatiana Pocinoc, Decan a Facultății de Interpretare, Compoziție și Studii Muzicale Teoretice (UNAGE Iași).

Membrii comisiei sunt prof. univ. dr. Verona Maier, prorector al Universității Naționale de Muzică din București; prof. univ. dr. Corina Ibănescu (Universitatea Transilvania din Brașov, Facultatea de Muzică); Csíky Boldizsár (Academia de Muzică „Gheorghe Dima” Cluj), conf. univ. dr. Mariana Colpoș (UNMB), Conf. univ. dr. Ramona Eremia (AMGD), conf. univ. dr. Doina Dimitriu (UNAGE), prof. univ. dr. Constantin Stanciu (UNAGE), prof. univ. dr. Doru Albu (UNAGE).

În paralel cu desfășurarea Concursului Național de Interpretare „Eduard Caudella” va avea loc expoziția foto-documentară ce va pune la dispoziția ieșenilor informații și materiale aduse de la Muzeul Național „George Enescu” din București, despre „patronul spiritual” al evenimentului – Eduard Caudella (15 – 17 noiembrie 2018, Casa Balș, et. 1).

Și pentru că unui concurs Național îi stă bine în anul Centenarului cu invitați din toată România, Concertul de Deschidere va fi o poveste spusă de trei mari centre culturale: Facultatea de Muzica Brașov, Universitatea Națională de Muzică București și gazdele, Universitatea Națională de Arte „George Enescu” – vineri, 16 noiembrie, ora 17:00.

Editia I

Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași organizează în perioada 24-26 noiembrie 2017 prima ediție a Concursului Național de Interpretare „Eduard Caudella”.

Scopul Concursului Național de Interpretare „Eduard Caudella” este acela de a sprijini și promova tinerii artiști muzicieni aflați la început de carieră, cât și valorificarea repertoriu românesc, destinat muzicii de cameră și instrumentelor cu rol solistic.

În contextul actual din România, tinerii interpreți ce reprezintă noua generație de valori culturale autentice, au nevoie de o mai bună promovare și motivare pentru a urca pe marile scene naționale. Acest concurs se adresează tuturor categoriilor de instrumente (vioară și corzi grave, pian și canto, instrumente de suflat și percuție), urmând o succesiune trienală (fiecare categorie menționată repetându-se o dată la trei ani). În fiecare an va exista și secțiunea de muzică de cameră.

Prima ediție a Concursului Național de Interpretare „Eduard Caudella” este destinat viorii și instrumentelor din categoria corzilor grave (violă, violoncel, contrabas, chitară și harpă). În a doua ediție, ce va avea loc în anul 2018, manifestarea se va adresa categoriilor pian și canto, cea de a treia ediție urmând a valorifica potențialul tehnico-interpretativ al instrumentelor de suflat și percuție, acoperind astfel întreaga arie curriculară vocal-instrumentală.

Impunerea repertoriului solo se limitează la două coordonate și anume: alegerea obligatorie a unei lucrări românești și o lucrare de mare virtuozitate, ambele însumând ca durată maximă 20 de minute. La categoria muzică de cameră indicăm repertoriu liber ales încadrându-se în maxim 20 minute.

Evaluarea concurenților va fi asigurată de o comisie formată din 6 membri, toți profesori de renume din centrele culturale ale României: Președintele comisiei – dna. Prof. univ. dr. Tatiana Pocinoc, Decan a Facultății de Interpretare, Compoziție și Studii Muzicale Teoretice, membrii comisiei: Prof. univ. dr. Elena Ovănescu-Pîrvu (UNAGE Iași), Prof. univ. dr. Valeriu Maior (Academia de Muzică „Gh. Dima” Cluj-Napoca), Conf. univ. dr. Sebastian Vîrtosu (UNAGE Iași), Lect. univ. dr. Daniel Dragomirescu (UNAGE Iași), Lect. univ. dr. Virgil Florin Prisacariu (UNAGE Iași).