Explorând tăcerea prin mișcare și experiențe vizuale, Asociația Secția de Coregrafie în parteneriat cu Muzeul Național al Literaturii Române Iași și Universitatea Națională de Arte „George Enescu” Iași vă invită la evenimentele din cadrul proiectului „Masa Tăcerii. Reflecții și dialoguri în mișcare”, dedicat investigării relației dintre tăcere, introspecție și mișcare, punând în dialog dansul contemporan și artele vizuale.

Proiectul, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, se desfășoară în perioada 7-9 mai 2025 la Muzeul „Vasile Pogor” din Iași, un loc cu o istorie bogată, care va deveni scena acestui experiment artistic. Prin spectacole de dans contemporan – miniaturi coregrafice de 10-12 minute, lucrări de artă vizuală, ateliere de dans contemporan, artist talk-uri și paneluri de discuții inspirate de relația dintre tăcere și mișcare, publicul este invitat să descopere dimensiuni noi ale introspecției.

Artiștii care au fost selectați în urma unui apel desfășurat în luna aprilie sunt Andrei Popovici, George Popovici, Teodor Bădărău, Ioana Rusu, Dragoș Ghețău, Radu-Ștefan Macarie, Georgiana Dimitrescu, Cristian Hariga, Andrada Costin, Georgiana Constantinescu, Mădălina Glodeanu, Ariana Alerguș.

Un aspect relevant al expoziției artiștilor finaliști îl reprezintă modul în care diferitele medii artistice se completează și se potențează reciproc. Seriile fotografice, prin surprinderea unor fragmente de realitate încărcate de o tăcere elocventă sau de gestualitate revelatoare unde corpul devine formă de explorare a emoțiilor tăcute, sau prin semnificații metaforice ce intensifică dialogul dintre acțiune și introspecție, oferă puncte de ancorare vizuală în care privitorul își poate explora propriul flux contemplativ. Pe de altă parte, instalațiile video sau interactive explorează prin metafore ale procesului introspectiv, fluxul emoțiilor și al gândurilor, dar și modul în care fiecare dintre noi ne raportăm la ele. Proiecțiile video completează acest dialog vizual, adăugând o dimensiune temporală și narativă. Momentele coregrafice potențează această polifonie expresivă prin dinamica gestului și prezenței corporale, care devin medii de traducere a tăcerii vizuale în acțiune performativă. Ele adaugă profunzime afectivă și corporală discursului artistic integrat, facilitând o experiență imersivă în care limitele dintre imagine, sunet, mișcare și reflecție se estompează, iar actul artistic devine un teritoriu comun al introspecției și al reconectării sensibile cu sine și cu celălalt.

Aveți mai jos programul complet al evenimentelor.

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Program complet:

Miercuri, 7 mai Tema zilei – Întâlnirea dintre imagine și gest

09:00 Atelier de dans contemporan, cu Alina Radu și Cristian Hariga 17:00 Vernisajul expoziției „Masa Tăcerii” – Curator Mirela Ștefănescu (expoziția poate fi vizitată pe toată durata evenimentului)

18:00 Artist Talk. Mirela Ștefănescu în dialog cu artiștii Andrei Popovici, George Popovici, Teodor Bădărău, Ioana Rusu, Dragoș Ghețău, Radu-Ștefan Macarie 18:30 Prezentare de context. Cuvânt de deschidere al programului – Ioana Petcu, teatrolog 19:00 Spectacol invitat „Morning Solitude”, de Arcadie Rusu (Linotip – Centru Coregrafic Independent, București)

Joi, 8 mai Tema zilei – Explorări ale expresiei creative în spațiul vizual

13:00 Spectacol de dans contemporan în aer liber „Rush”, de Andrei Tcaciuc 13:30 „Gândește. Simte. Creează. Explorări artistice în spațiul dintre zgomote” – Mirela Ștefănescu în dialog cu Mircea Ștefănescu, sculptor 14:30 Spectacol de dans contemporan „Twining Motion at a Distance”, de Cristian Hariga 15:00 „Hermeneutica tăcerii. Sensuri invizibile în creația artistică” – Mirela Ștefănescu în dialog cu Dana Lungu, galerist și curator de artă 16:00 Spectacol de dans contemporan „La masă nu se vorbește”, de Andrada Costin

16:30 „Ne afectează agitația constantă? Introspecția, o cale către sănătatea mintală și fizică” – Mirela Ștefănescu în dialog cu dr. iatroistoriograf Richard Constantinescu 17:30 Artist Talk. Sandra Mavhima în dialog cu artiștii Cristian Hariga, Alina Radu, Andrada Costin și Andrei Tcaciuc 18:00 Spectacol de dans contemporan „Ecouri mute”, de Georgiana Constantinescu, Mădălina Glodeanu și Ariana Alerguș

Vineri 9 mai Tema zilei – Reflecții despre sine și fluxul artistic

14:00 Spectacol de dans contemporan în aer liber „Aalyah & Aaron”, de Gabriel Scalschi 14:30 Artist Talk. Sandra Mavhima în dialog cu artiștii Gabriel Scalschi, Georgiana Dimitrescu, Georgiana Constantinescu, Mădălina Glodeanu și Ariana Alerguș 15:00 „Nu ești singur când ești cu tine. Un dialog despre sensul regăsirii personale” – Ligia Fărcășel în dialog cu Florina Hariga, filosof 16:00 Spectacol de dans contemporan „Between us”, de Georgiana Dimitrescu 16:30 „Fluxul creativ. Despre cum apar ideile când renunțăm la control” – Ligia Fărcășel în dialog cu Dorina Comănescu, psiholog și dirijor

17:30 Spectacol de dans contemporan în aer liber „Touch”, de Georgiana Dimitrescu

-//-

Proiectul este organizat de Asociația Secția de Coregrafie. Parteneri: Universitatea Națională de Arte „George Enescu” Iași, Muzeul Național al Literaturii Române Iași, Coregrafie UNAGE. Artele Spectacolului. Facultatea de Teatru Proiect cultural co-finanțat de AFCN

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.