Cu o tradiție de aproape patru decenii, Festivalul Muzicii Românești, organizat la Iași de Filarmonica Moldova și Universitatea Națională de Arte George Enescu, este singurul festival dedicat în întregime muzicii autohtone.

Festivalul Muzicii Românești a fost și este o importantă cale de cunoaștere a muzicii consacrate, precum și o tribună de afirmare a noii generații de compozitori, de interpreți, de muzicologi.

Repertoriul muzical românesc a inclus la fiecare ediție prime audiții ieșene și absolute ale unor lucrări de referință. Compozitorii români erau stimulați și onorați să dedice lucrări unor interpreți care le prezentau pe scena Festivalului ieșean.

La primele trei ediții (1973, 1974, 1975) a purtat denumirea de Săptămâna muzicii românești. De la ediția a patra (1976) până la a opta (1984), manifestarea s-a intitulat Festivalul muzicii românești. Edițiile a noua (1986) și a zecea (1988) au optat pentru Zilele Muzicii Românești. Dacă până în 1990 organizatorii au urmărit prezentarea unui repertoriu exclusiv românesc, de toate genurile, după 1990, Festivalul a fost organizat în principal de Filarmonică, cu susținere financiară din partea unor foruri culturale naționale și locale și a inclus și muzică internațională. După 1996, organizatorii s-au confruntat cu tot mai multe dificultăți financiare, care au dus în cele din urmă la întreruperea existenței sale.

A doua etapă (Seria nouă) a Festivalului Muzicii Românești a început în anul 2007 (la inițiativa profesorului și compozitorului Viorel Munteanu) și a avut o ritmicitate anuală (până în 2014), încercând să refacă beneficiile enumerate mai sus, după aproape două decenii de absență. Au fost abordate stiluri și compoziții muzicale din diverse epoci ale spiritualității românești, în asociere cu dezbaterea teoretică.

Mai mult, ideea corelării actului artistic cu cel de reflectare teoretică este prelungită și în plan jurnalistic, prin realizarea unui număr special al Revistei ARTA (revista Universității Naționale de Arte „George Enescu”).

Festivalul a fost și este o importantă cale de cunoaștere a muzicii consacrate, precum și o tribună de afirmare a noii generații de compozitori, de interpreți, de muzicologi. De-a lungul anilor, personalități componistice reprezentative – începând desigur, cu George Enescu – au constituit mementouri ale unor ediții.

fmr.arteiasi.ro

Festivalul Muzicii Românești, 10-16 mai 2021, ediția a-XXII-a

01/05/2021|Comentariile sunt închise pentru Festivalul Muzicii Românești, 10-16 mai 2021, ediția a-XXII-a

Cu o tradiție de aproape patru decenii, Festivalul Muzicii Românești, organizat la Iași de Filarmonica Moldova și Universitatea Națională de Arte George Enescu, este singurul festival dedicat în întregime muzicii autohtone. Ajuns la cea de-a [...]