Cu o tradiție de aproape patru decenii, Festivalul Muzicii Românești, organizat la Iași de Filarmonica Moldova și Universitatea Națională de Arte George Enescu, este singurul festival dedicat în întregime muzicii autohtone. Ajuns la cea de-a XXII-a ediție, Festivalul Muzicii Românești din perioada 10-16 mai 2021 este, de fapt, reprogramarea ediției de anul trecut, care nu a avut loc din cauza Pandemiei de Covid-19 și se bucură de sprijinul Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România – Filiala Iași, al Primăriei Municipiului Iași și al Universității Alexandru Ioan Cuza Iași.

Dedicată aniversării Universității Naționale de Arte George Enescu la 160 de ani de la înființare și centenarului Uniunii
Compozitorilor și Muzicologilor din România, ediția de anul acesta propune publicului ieșean, și nu numai, o paletă largă de evenimente accesibile tuturor categoriilor de audiență, de la muzica veche la cea contemporană, de la tineri compozitori la nume consacrate, de la concerte camerale la spectacol sincretic, cu momente din opere și operete. Vor fi omagiate personalități ale muzicii românești, în frunte cu George Enescu, de la a cărui naștere se împlinesc 140 de ani, Eduard Caudella – 180 de ani de la naștere, Viorel Munteanu, Vasile Spătărelu, Achim Stoia, Mihail Jora, Sabin Păutza ș.a.

Timp de o săptămână, pe scenele festivalului vor urca nume cu rezonanță, precum dirijorul Radu Postăvaru, flautistul Ion Bogdan Ștefănescu, alături de formațiile consacrate ale Filarmonicii ieșene – Orchestra simfonică, Corul academic Gavriil Musicescu – și ale Universității Naționale de Arte George Enescu Iași. Printre momentele speciale, amintim de concertele susținute de chitaristul Costin Soare, Corala Universitas a Universității Alexandru Ioan Cuza Iași, Cvartetul
de coarde al Academiei de Muzică, Arte plastice și Teatru Chișinău, Trio Contraste al Filarmonicii de Stat Banatul Timișoara și Ansamblul AdHOC al Academiei Naționale de Muzică Gheorghe Dima din Cluj- Napoca.

Atmosfera festivalului, spiritul muzicii românești vor fi simțite în locațiile diverse alese de organizatori: Casa de Cultură a Studenților,Aula Bibliotecii Centrale Universitare Mihai Eminescu, sălile Eduard Caudella și Studio de Muzică de cameră Anton Diaconu ale Universității Naționale de Arte George Enescu Iași.

Festivalul Muzicii Românești a fost și este o importantă cale de cunoaștere a muzicii consacrate, precum și o tribună de afirmare a noii generații de compozitori, de interpreți, de muzicologi.

Echipa de organizare:

Prof. univ. dr. Bujor Prelipcean – Director General al Filarmonicii Moldova Iași
Șerban Mereuță – Director artistic adjunct al Filarmonicii Moldova Iași
Prof. univ. dr. Aurelian Bălăiță – Rector al Universității Naționale de Arte George Enescu Iași
Prof. univ. dr. Viorel Munteanu – Director onorific al Festivalului Muzicii Românești
Conf. univ. dr. Ciprian Ion – Decan al Facultății de Interpretare, Compoziție și Studii Muzicale Teoretice (U.N.A.G.E. Iași)
Conf. univ. dr. Loredana Iațeșen – Prodecan, Facultatea de Interpretare, Compoziție și Studii Muzicale Teoretice (U.N.A.G.E. Iași)
Muzicolog Anca Ciobanu – Secretar muzical al Filarmonicii Moldova Iași
Muzicolog Cristina Ungureanu – Consultant artistic al Filarmonicii Moldova
Grafică, editare, imagine: Ioana Zaus (Filarmonica Moldova Iași), dr. Carmen Antochi (U.N.A.G.E. Iași)

Mulțumiri și gratitudinea noastră PARTENERILOR :

  • Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România – Filiala Iași
  • Primăria Municipiului Iași
  • Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” Iași

și SPONSORILOR:

  • FARMACEUTICA REMEDIA S.A. București
  • S.C. CONEST S.A. Iași
  • S.C. IASICON