Marți, 16 mai 2023, ora 18.00, în Sala Eduard Caudella, Casa Balș, va avea loc un Recital de pian susținut de Florian Mitrea,  ‘un tânăr pianist extraordinar’ după cum a fost descris de Martha Argerich în 2017.

Florian Mitrea este dublu-laureat la Concursurile Internaționale de Pian de la Glasgow 2017, Saint Priest 2017, Hamamatsu 2015 și München ARD 2014, și câștigătorul Concursului de Pian al Royal Overseas League, ediția 2018. Lista de distincții continuă cu premii la Harbin în China în 2018, Manchester și Verona 2016. De asemenea, în 2018 a câștigat Festivalul-Concurs Internațional de Pian de la New York, premiu în virtutea căruia i-a fost acordat debutul la Carnegie Hall.

Din 2008 Florian Mitrea este stabilit în Marea Britanie și a concertat în săli recunoscute, ca Usher Hall-Edinburgh, Royal Concert Hall-Glasgow, Bridgewater Hall-Manchester, King’s Place, St John Smith Square, Queen Elisabeth Hall și Saint-Martin-in-the-Fields Londra și, de asemenea, în Germania la Studiourile Radiodifuziunii bavareze din München si Schwetzingen Festspiele, în Japonia la Bunka Kaikan Hall din Tokyo și Sonic Concert Hall din Oomiya City, în Coreea de Sud la Centrul de Arte Seoul, în Polonia la Academiile Chopin și Szymanowski și în România la Ateneul Român și Studioul de concerte Mihail Jora al Radiodifuziunii Române. În 2018 a debutat la Festivalurile de la Lucerna și Edinburgh. A fost solistul orchestrelor Philharmonia din Londra, Collegium Musicum din Basel, Filarmonicii George Enescu din București și Orchestrelor de Cameră și Națională Radio. La începutul anului 2020, Florian Mitrea a susținut recitalul de debut la sala Bozar din Bruxelles și a întreprins primul turneu solistic cu Orchestra Regală a Scoției, turneu recenzat cu o cronică de 4 stele de cotidianul Edinburgh Guide, care nota „interpretarea matură și captivantă” a Concertului pentru pian și orchestră de Grieg. Florian a înregistrat pentru unele dintre cele mai prestigioase societăți de radiofuziune, printre care BBC Radio 3, BBC Scoția, Südwest Rundfunk, Bayerischer Rundfunk, Radio France Musique, Radio Télévision Suisse și Radio România Muzical.

Florian Mitrea a fost format la București de către profesoarele Flavia Moldovan și Gabriela Enășescu. Absolvent al Liceului de Muzică George Enescu, a câștigat o bursă de studiu la Academia Regală de Muzică de la Londra, clasa profesoarei Diana Ketler, unde a absolvit cu cele mai înalte distincții, unde este în prezent profesor de pian și muzică de cameră. Este de asemenea profesor de pian la Școala Purcell pentru tineri muzicieni și este invitat în mod regulat să susțină cursuri de măiestrie la Tokyo și la București. Florian s-a perfecționat la Academia pianistică de la Imola, la clasa maestrului Boris Petrushansky.

În 2018 i-a fost oferit titlul Associate of the Royal Academy of Music, o distincție oferită de academia londoneză foștilor studenți cu contribuții semnificative la profesia de muzician.

În program veți putea audia din lucrările compozitorilor:

  • Beethoven – Sonata 2 nr. 3 în Do major
  • Debussy – 4 Preludii: Ce qu’a vu le Vent D’Ouest, La danse de Puck, La cathédrale engloutie, și Feux d’artifice
  • Bach – Preludiul și fuga în sol minor și Preludiul și fuga în Si-bemol major din Clavecinul bine temperat, Caietul I
  • Liszt – Balada 2 în si minor
  • Liszt – Rapsodia spaniolă

 

Mai multe detalii, aici:

https://florianmitrea.uk

Intrarea este liberă în limita locurilor disponibile.