Programul de colaborare academica internationala Erasmus+ va invita la prelegerile si cursurile sustinute de profesor Viviana Usubiaga, de la Universidad Nacional de San Martin, Argentina.

9 mai 2024 – Prelegerea The Value of Community: Real and Symbolic Economy in South American Museums, orele 11:00 și 12:00, la Facultatea de Arte Vizuale și Design – Corp A – Aula A.0.11.

Pandemia de COVID-19 a evidențiat în mod clar criza anumitor modele de finanțare culturală, în special în ceea ce privește muzeele. O serie de muzee importante ale lumii au fost nevoite să își regândească economiile; reducerile bugetare în urma pandemiei au dus la o diminuare atât a personalului, cât și a programelor publice și educaționale. În America de Sud există o vastă rețea de muzee subvenționate de guvernele federale, de sectorul privat sau de o combinație a celor două.

Prelegerea se concentrează pe trei studii de caz din America de Sud: Museo Regional de Pintura „José Antonio Terry” din Argentina, Museo Nacional de Etnografía y Folklore din Bolivia și Fundação Casa Grande din Brazilia. Aceste muzee sfidează limitele muzeului tradițional, propunând un model de dezvoltare locală și sustenabilă legat de patrimoniul cultural vernacular și de turismul comunitar. Modelele sale se bazează pe implicarea comunității pentru a stimula alte tipuri de economii culturale.

9 mai 2024 – curs – Introduction to Argentinean Art from 1960s to 1980s through highlight pieces of art, de la ora 12.00, la Facultatea de Arte Vizuale și Design – Corp A – Aula A.0.11.

10 mai 2024 – curs Contemporary Argentinean Art between Dictatorship and Democracy, de la ora 11.00, la Facultatea de Arte Vizuale și Design – Corp A – Aula A.0.11.

Viviana Usubiaga (n. 1972, Buenos Aires, Argentina) este cercetător la Centro de Investigaciones en Arte y Patrimonio de la Universidad Nacional de San Martín – CONICET din Argentina (Centrul de Cercetare în Artă și Patrimoniu – UNSAM – Consiliul Național de Cercetare Științifică și Tehnică), profesor asociat în cadrul programului de masterat în istoria artei latino-americane la Escuela Interdisciplinaria de Altos Estudios Sociales – UNSAM (Școala Interdisciplinară de Studii Sociale Superioare) de la Universidad Nacional de San Martín și profesor asistent de Istoria Artei Moderne și Contemporane la Universidad de Buenos Aires (UBA).

A fost director al Dirección Nacional de Gestión Patrimonial, Secretaría de Patrimonio Cultural, Ministerio de Cultura de la Nación Argentina (Divizia Națională de Management al Patrimoniului, Biroul Patrimoniului Cultural, în cadrul Ministerului Argentinian al Culturii, 2019-2023).

A obținut un doctorat în istoria artei la Universidad de Buenos Aires și a lucrat ca editor, curator și autor. A participat la Programul Internațional CAA-Getty în 2019. Printre numeroasele sale articole și cărți se numără Imágenes inestables. Artes visuales, dictadura y democracia en Buenos Aires (2012) și Activar Patrimonio: proyectos de investigación eimaginación de sentidos comunes (2023).

Expertiză în cercetare și predare: artă contemporană, patrimoniu cultural, studii muzeale, artă și literatură latino-americană, abordări critice ale istoriei artei argentiniene, piața de artă, politică și performanțe artistice.