În anul 2023 celebrăm 350 de ani de la nașterea lui Dimitrie Cantemir, cărturar și domnitor al Moldovei. Pentru a elogia spiritul erudit al lui Dimitrie Cantemir, Universitatea Națională de Arte „George Enescu” în parteneriat cu Muzeul Național al Literaturii Române din Iași, organizează în cadrul Proiectului Pe urmele lui Dimitrie Cantemir o serie de activități cultural – artistice.

Cu acest prilej avem plăcerea de a vă invita pe data de 7 iunie 2023, la ora 16.00, la Sala de Conferințe a M.N.L.R. Iași la evenimentele desfășurate în cadrul proiectului.

 

CONFERINȚĂ pe tema spiritului cantemirist și recuperări postmoderne.

Invitați: prof. univ. dr. Bogdan CREȚU (Catedra de Literatură română din cadrul Facultății de Litere, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași), prof. univ. dr. Carmen CHELARU (Facultatea de Interpretare, Compoziție și Studii muzicale teoretice, Universitatea Națională de Arte „George Enescu”, Iași)

Moderator: conf. univ. dr. Ioana PETCU (Facultatea de Teatru, UNAGE)

 

SPECTACOL de teatru și dans inspirat de lucrarea

DIVANUL sau GÂ LCEA VA ÎNȚELEPTULUI CU LUMEA

Scenariul și coregrafia: lector univ. dr. Sandra Elizabeth MAVHIMA (Facultatea de teatru, UNAGE) Sound design: Mihai Cornea

Dansează: Ilinca AGAFIȚEI, Anna VAN HAAREN, Cristian PREDA

 

EXPOZIȚIE documentară ce evocă preocupările variate ale domnitorul Dimitrie Cantemir, pentru domenii precum istoria, lingvistica, filosofia, muzica, etnografia, geografia.

Realizatori: cercetător științific dr. Mirela ȘTEFĂNESCU și cercetător științific dr. Ligia FĂRCĂȘEL (Institutul de Cercetare Multidiciplinară în Artă din cadrul UNAGE)

 

Comunicare și PR: conf. univ. dr. Ioana BUJOREANU

Rezervări: proiect.arta@unage.ro, 0745 222 43

 

Proiectul este co-finanțat de Primăria Municipiului Iași

Partener: Muzeul Național al Literaturii Române, Iași

Parteneri media: Revista „Timpul”, modernism.ro, www. BZI.ro