Sâmbătă, 17 decembrie, ora 15, în sala Studio „Anton Diaconu”, va avea loc Masterclass-ul susţinut de doamna Muzicolog Profesor Psalt Marilyn Accaoui Leignel, invitată de domnul profesor Adrian Sîrbu prin programul Erasmus +.

Marilyn ACCAOUI LEIGNEL, cântăreață, muzicolog, compozitoare, designer și poetă, specializată în tradițiile muzicale modale antice sacre ale Levantului, este hirotonită prima femeie cititoare/ cantor (Psalt) de către arhiepiscopul George Khodr (Liban), care spune că vocea ei este „cea a cele mai frumoase comori ale Orientului Mijlociu”.

Ea a participat alături de un mic grup de cântăreți la crearea corului SEM al diecezei creștine ortodoxe din Muntele Liban. Pasiunea ei artistică face parte dintr-o cercetare mistică neobosită alimentată de căutarea iubirii și frumuseții eterne. S-a specializat în arte grafice, precum și în arte muzicale și muzicologia tradițiilor sacre ale Orientului antic levantin. Ea a cultivat o pasiune pentru limbile antice și teologie.

Scrie poezie despre iubirea divină/ curteză, pe care o pune pe muzică și conduce ateliere de voce și improvizație despre teoriile muzicale modale și roumi (bizantine) ale Orientului antic. A lucrat cu muzicologi, profesori universitari, muzicieni, artiști și oameni din toate categoriile sociale, pentru a aduce teoria muzicii modale mai aproape de practică.

În 2011, a compus muzica, poezia și cântecele pentru un film documentar (Sderot, Last Exit de Osvalde Lewat) dedicat conflictului israelo-palestinian, dedicat Ierusalimului. De ceva mai puțin de două decenii, lucrează cu o abordare muzicologică și lingvistică pentru a adapta muzica rumi (bizantină) la limba franceză, respectând flexiunea fonologiei, prozodia și structura sintactică a acestei limbi.

Este prima artistă care a adaptat drona din cântecul bizantin la tradiția muzicală sacră siriacă, aramaică, romană veche și sufi.