Miercuri, 22 martie, ora 19.00, pianista Raluca Știrbăț deschide oficial emisia Radio România Muzical la Iași cu recitalul “De la Viena la Iași” ce are loc la Casa Balș. Compozitori-simbol pentru Viena – Mozart, Schubert, Berg -, se alătură atât muzicii lui Franz Liszt – care în turneele sale a ajuns la Iași în 1847 și a cântat chiar în clădirea ce adăpostește azi Casa Balș -, cât și muzicii lui George Enescu, quintesență a talentului moldav. Raluca Știrbăț s-a născut și a început studiul pianului la Iași; a continuat la Universitatea de Muzică și Arte din Viena, devenit orașul său de adopție. Raluca Știrbăț este recunoscută la nivel internațional atât pentru rafinata sa artă interpretativă, cât și pentru rolul său determinant în cunoașterea și conservarea moștenirii lui George Enescu.

**************************************

Radio România Muzical, unicul post românesc dedicat muzicii culte, împlinește, în 24 martie 2023, 26 ani de existență. Emisiunile sale servesc devizei postului “Muzică clasică pentru toți”: cea mai bună muzică a tuturor timpurilor, prezentată într-un mod prietenos și accesibil pentru un public larg. Acoperind un spectru foarte larg de tematici specifice unui post dedicat muzicii culte și genurilor conexe, Radio România Muzical are un caracter de unicitate și prin transmisiunile directe internaționale pe care le difuzează, preluate din rețeaua EBU, fiind, de altfel, pe primul loc în lume după numărul acestora. Spectacole de operă de la Teatrul Metropolitan din New York, Scala din Milano sau Opera de Stat din Viena, concerte ale marilor orchestre europene, din cadrul stagiunilor curente sau din festivaluri de top, precum BBC Proms sau festivalul de la Salzburg, fac parte din oferta curentă editorială Radio România Muzical. Mai mult decât atât, cele mai importante evenimente muzicale naționale pot fi ascultate în direct la Radio România Muzical: de exemplu, Festivalul Internațional “George Enescu”.

În același timp, Radio România Muzical este creator al unor proiecte de impact. Din 2010, a adus în spații neconvenționale “Ascultă 5 minute de muzică clasică”, proiect care este din 2014 și program național în școlile din România. Din 2018, a inițiat proiectul “Moștenitorii României muzicale”, program de promovare pentru tinerii interpreți care a primit premiul pentru proiecte muzicale la Gala MUSICRIT 2023, organizată de Uniunea Criticilor, Redactorilor și Realizatorilor Muzicali din România.

Radio România Muzical poate fi ascultat la București pe frecvența 104.8 FM, regional pe frecvența Coștila 97.6 FM, iar din 22 martie 2023, pe frecvența locală 95.4 FM la Iași. De asemenea, emisia postului este disponibilă pe site-ul www.romania-muzical.ro, care găzduiește o amplă arhivă de emisiuni, materiale de actualitate, precum și un domeniu dedicat compozitorilor și interpreților români.

Parteneri: Wink, Compania de Transport Public Iași, Primăria Iași, Palas Mall Iași

Parteneri media: Radio România Actualități, Radio România Cultural, Radio Iași, Rador, TVR, Agerpres,  Adevărul, Dilema veche, revista Cariere, Observator cultural, Zeppelin, spotmedia.ro, news.ro, liternet.ro.

Intrarea liberă.