Universitatea Nationala de Arte „George Enescu” din Iaşi a găzduit în perioada 9 – 13 octombrie 2023 un masterclass de dirijat orchestră condus de maestrul Cristian Mandeal, cursurile având ca scop principal dezvoltarea artistică a studenţilor, masteranzilor și doctoranzilor ce studiază arta dirijatului şi, totodată, a studenţilor orchestrei UNAGE, prin oferirea unui model de știință și măiestrie artistică reprezentat de o personalitate marcantă a vieții muzicale româneşti şi internaţionale.

Concertul care va concretiza finalitatea acestor cursuri va avea loc în data de 13 octombrie, ora 17, în sala „Eduard Caudella” (Casa Alecu Balș) și va fi susținut de orchestra simfonică a UNAGE, la pupitrul căreia vor evolua cei șase cursanți activi: Sergiu Spiridon, Manuel Giugula,Petre Gîscă, Dorotheea Cojocariu, Samuel Istrate și Andreas Mihăiță.

Repertoriul ales pentru aceste cursuri aparține în exclusivitate compozitorului Ludwig van Beethoven, constând în Uvertura Creaturile lui Prometeu, op.43, Simfonia nr. 2 în re major, op. 36 și Uvertura Egmont, op. 84. Concertul va fi transmis live pe pagina oficială a universității www.arteiasi.ro și pe canalele de socializare aferente, iar accesul în sală este liber în limita locurilor disponibile.

Elev al lui Constantin Bugeanu în București, Herbert von Karajan în Berlin și Sergiu Celibidache în Munich, Cristian Mandeal este considerat a fi cel mai important dirijor român al timpurilor noastre, activitatea sa evoluând fără încetare pe parcursul ultimelor patru decade. Cu o carieră impresionantă, Cristian Mandeal a fost constant preocupat cu educația și încurajarea tinerilor muzicieni de peste tot și a fost invitat să ofere cursuri de măiestrie la Universitățile din Bloomington și Rutgers din SUA, la Academia de Muzică Royal Northern din Manchester, UK, și la Tokyo College of Music. În ultimii nouă ani, Cristian Mandeal și-a concentrat eforturile în modelarea, educarea și cultivarea Orchestrei Române de Tineret, care a evoluat într-un timp record și a ajuns să fie un reprezentant notabil al culturii muzicale românești contemporane.

Cursurile de măiestrie conduse de dirijorul Cristian Mandeal fac parte din proiectul de cercetare „Dirijatul de performanță – concept și măiestrie artistică”, coordonat de Conf.univ.dr. Bogdan Chiroșcă, finanțat din fondurile ICMA ale Universității de Arte „George Enescu” din Iaşi .