25 – 29 NOIEMBRIE 2023
ORGANIZATOR – LECTOR UNIV. DR. Oana Maria NAE
UNIVERSIDAD DO ESTADO DO RIO DE JANEIRO, RIO DE JANEIRO, BRAZILIA
Profesor invitat – Dr. TAMARA QUIRICO

Duminică, 26 noiembrie  – Vizită la Mănăstirile patrimoniu UNESCO din județele Iași, Neamț și Suveava

Luni, 27 noiembrie, ora 12:00 – Facultatea de Arte vizuale și Design, str. Sărărie nr. 189, corp A, sala A.0.11

CONFERINȚĂ – Reprezentări vizuale ale Judecății de Apoi in America Latină și circulația modelelor
Judecata de Apoi este una dintre cele mai importante teme ale doctrinei creștine. Semnificația sa teologică justifică importanța acordată reprezentărilor sale vizuale încă din primele secole ale creștinismului. Începând cu secolul al XIII-lea, Raiul și, mai ales, Iadul au început și ele să fie meticulos reprezentate, nu numai în Europa, ci oriunde în creștinătate, indiferent de distanța dintre ele. Multe exemple vizuale, așadar, pot fi găsite și în teritoriile din vechea Americă spaniolă, în principal în așa-numitele Postrimerías – un cuvânt care înglobează destinația finală a omenirii: Moartea, Judecata de Apoi, Raiul și Iadul.
Vom analiza câteva reprezentări hispano-americane ale Judecății de Apoi, pictate între sfârșitul secolului al XVI-lea și începutul secolului al XIX-lea. Ne propunem să discutăm posibilele motive ale popularității reprezentărilor Judecății de Apoi în America spaniolă, având în vedere funcțiile religioase așteptate ale unor astfel de scene, care vor fi în mod fundamental aceleași, indiferent de locul sau de momentul în care au fost realizate aceste opere. Aceste funcții religioase explică, de asemenea, de ce aceste picturi, deși foarte inventive, sunt adesea inspirate cumva din realitate.

Marti, 27 noiembrie, ora 12:00 – Facultatea de Arte vizuale și Design, str. Sărărie nr. 189, corp A, sala A.0.11
Curs cu studenții – Artă braziliană colonială și circulația modelelor.

Toate evenimentele se vor desfășura în limba engleză.

Tamara Quírico a obținut un master în istorie în 2003 (Universidade Estadual de Campinas, Unicamp), când a studiat Judecata de Apoi a lui Michelangelo din Capela Sixtină și critica din secolul al XVI-lea în jurul acesteia. Și-a obținut doctoratul în istorie socială în 2009 (Universidade Federal do Rio de Janeiro, UFRJ), în cadrul unui program de supervizare comun cu Università di Pisa, în care a discutat schimbările în iconografia Judecății de Apoi în pictura toscană din secolul al XIV-lea. Între 2019 și 2020 a participat la un stagiu de cercetare post-doctorală la Accademia di Belle Arti di Carrara și a fost, de asemenea, profesor invitat la Scuola Normale Superiore di Pisa, ambele în Italia.

Din 2012 are un post permanent de profesor la Departamentul de Teoria și Istoria Artei al Universității de Stat din Rio de Janeiro (Universidade do Estado do Rio de Janeiro, Uerj, Brazilia), unde predă cursuri pentru studenții de licență cu specializarea Istoria Artei și Arte Vizuale și cursuri de Istoria Artei pentru studenții absolvenți care urmează studii de masterat și doctorat. Profesoara Quírico studiază în special imaginile creștine, concentrându-se în prezent mai ales pe utilizările și funcțiile acestora, privind în special reprezentările Judecății de Apoi, precum și practicile devoționale și schimburile dintre imaginile creștine din Europa și America