Cristian Braica, contrabasist al Orchestrei simfonice a Radio-Difuziunii Frankfurt am Main din anul 2001, în prezent fiind co-solist, este unul dintre contrabasiștii români cu o carieră impresionantă.

A absolvit Liceul de Muzicã din Cluj-Napoca 1988-1992 sub îndrumarea profesorului Popa Nicolae și apoi a urmat cursurile de Licență și Master din cadrul Academiei de Muzicã Gh. Dima din Cluj (1992-1998). A debutat în orchestră ca membru al Filarmonicii Transilvania din Cluj-Napoca (1995-1998), iar aproape concomitent este acceptat și ca Solo-contrabasist al Orchestrei Philharmonie der Nationen, Germania (1997-2001). Din anul 2009 se remarcă și în calitate de Solo-contrabasist al Festivalului Campos do Jordao, Brazilia, al Festivalului din Maribor, Slovenia (2011), al Festivalului din Pärnu, Estonia-Dirijor Pavo Järvi (2015-2018), printre altele.

Până a obține postul de co-solist deținut în prezent, a mai colaborat cu orchestre precum: Bamberg Symphoniker, SWR-Stuttgart, WDR Köln, Oper Frankfurt, DSO Berlin, Ensemble Modern, Frankfurt sau cu ineditul cvartet de contrabași: „The flying basses”, alături de care a și realizat mai multe imprimări. De-a lungul carierei sale a fost distins cu numeroase premii internationale, fiind laureat al mai multor concursuri de specialitate: Premium al II-lea la Concursul de la Markneukirchen, Germania (1999), Premiul al II-lea la prestigiosul Concurs Johann Mattias Sperger, Germania (iunie, 2000), Premiul al II-ea la Concursul Josef Prunner, Bucuresti (mai, 2001), ș.a..

În pedagogie debutează mai întâi în cadrul Academiei de Mizicã Gh. Dima din Cluj-Napoca, la Catedra prof univ. dr. Liviu Moga (1998-2001), iar în perioada 2015-2018 a fost profesor de contrabas în cadrul Akademiei für Tonkunst DIN Darmstadt, Germania și profesor colaborator în perioada 2019-2020 al Academiei de Muzicã din Saarbrücken.

Cristian Braica este unul dintre contrabasiștii români cu o carieră solistică internațională impresionantă. A susținut concerte solo în Pecs (Ungaria), Dessau, Masspalomas, Bucuresti, Augsburg, Darmstadt, Frankfurt, Kronberg. În ultima perioadă și-a dedicat talentul și energia unor proiecte camerale și solistice, culminând totodată cu lansarea unor compoziții proprii pentru contrabas Solo.