CONFERINȚĂ

Exhibitions as Sites of Artistic Contact during the Cold War

About the Conference | Speakers | Conference Programme


Expozițiile ca Spații de Contact Artistic în Perioada Războiului Rece (Exhibitions as Sites of Artistic Contact During the Cold War)

conferință internațională  |  8 și 9 noiembrie, 2019  |  UNAGE Iași, RO

Organizatori: Cristian Nae (UNAGE Iasi), Katalin Cseh-Varga (Akademie der Bildenden Kunste, Wien)

Locație: Conferința va vea loc în sala „Eduard Caudella” a UNAGE – Universitatea Națională de Arte “George Enescu” Iași, Casa Balș, str. Cuza Vodă nr. 29, Iași 700040.

Dată: 8 și 9 noiembrie 2019

Tema conferinței:

Acest simpozion va explora rolul expozițiilor de artă din timpul Războiului Rece (1958-1989) în stabilirea colaborărilor transnaționale dincolo de Cortinei de Fier, dezvăluind complexitatea relațiilor dintre artă, societate și politică. În acest fel, conferința nu va contesta doar diviziunea ideologică dintre „Est” și „Vest”, ci va examina si micro- și macro-istoriile vizuale prin perspectiva  internaționalismului. Conferința asumă o înțelegere largă a artei est-, central și sud-est europene, luând totodată în considerare rolul politicii internaționale, a curentelor de artă mondială și a instituțiilor locale în procesul decizional din sfera artistică, atât cea instituțională cât și cea neinstituționalizată.

Conferința va cerceta expoziția ca mediu, ca spațiu de contact cultural și ca agent de diplomație culturală, ca spațiu ce facilitează schimbul de obiecte și gânduri, ca spațiu de întâlnire umană și ca spațiu deschis pentru formate curatoriale inovatoare și practici artistice alternative. Organizatorii și colaboratorii își propun să dezvăluie momente semnificative de contact conflictual, strategic sau pașnic cu instituțiile și politica statului. Scopul lor este acela de a descrie modul în care rețelele formale și informale ale artiștilor, obiectelor și instituțiilor au contribuit la circulația, transferul, adaptarea și receptarea ideilor și practicilor artistice de ambele părți ale Cortinei de Fier.

Pentru mai multe informații, vă rugăm să consultați pagina dedicată a evenimentului „Exhibitions as Sites of Artistic Contact during the Cold War” (în limba engleză): arteiasi.ro/transcol/en/conference-2019


Rezumatele prezentărilor (format PDF)

Imagine din timpul conferintei „Exhibitions as Sites of Artistic Contact during the Cold War”

Conferința este organizată ca parte a proiectului de cercetare „Trecând granițele: Colaborări transnaționale și critică instituțională în expozițiile de artă din Estul Europei în perioada socialismului târziu (1964-1989)”, Cod PN-III-P1-1.1-TE-2016-1369, finanțat de CNCS-UEFISCDI prin programul PNCDI III.

Click aici pentru mai multe detalii despre proiect.