Cercetare Artistică

2016

La vedere: Viața socială în fotografia contemporană din România și Africa de Sud după 1989

Artiști: Omar Badsha (SA), Matei Bejenaru (RO), Tanisha Bhana (SA), Reshma Chhiba (SA), Claudiu Cobilanschi (RO), Paul Emmanuel (SA), Lebohang Kganye (SA), Iosif Kiraly (RO), Andrei Nacu (RO), Cedric Nunn (SA), Dumitru Oboroc (RO)

Curatori: Cristian Nae (RO) si Judy Peter (SA)

11. 2016 – 14. 12. 2016

Galeria apARTe
Facultatea de Arte Vizuale și Design, Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași

Expoziția de față prezintă pentru prima dată în România o selecție de fotografie contemporană din Africa de Sud, aflată în dialog cu artiști români care utilizează mediul fotografic pentru a investiga micro-procese și transformări sociale recente. Artiștii selectați explorează capacitatea mediului fotografic de a captura și reproduce viziuni comune asupra vieții cotidiene și de a transforma modalitățile uzuale de a privi aceste imagini, eliberând astfel potențialul lor politic. În vreme ce artiștii Sud-Africani abordează critic probleme privind identitatea rasială, etnică, de clasă sau de gen, construind micro-cartografii ale deposedării de drepturi civice și privilegii economice, artiștii români sunt implicați într-o manieră mai poetică în explorarea unor falii și fracturi ale memoriei colective, marginalizării sociale și a economiilor precare. Cu toate acestea, lucrările artistice selectate în această expoziție relevă, fiecare în felul său, un anumit ”inconștient optic” în accepțiunea oferită de Walter Benjamin acestei sintagme, focalizându-se asupra a ceea ce este prea aproape de privirea noastră pentru a putea fi perceput cum se cuvine. Ele supun de asemenea discuției diferitele politici ale memoriei și reprezentării conținute implicit în temporalitatea expandată a acestor imagini.

Acest exercițiu de comparație trans-regională este menit să contracareze construcția etnografică a subiectivității implicată în anumite procese de panoramare trans-culturală. Ele expun linii de fractură, expun diferențe, se hrănesc din contradicții și devoalează antagonisme sociale. Procesul curatorial colectiv asumă de asemenea un interes marcat pentru cartografia critică și pentru istoria artei ”orizontale”, provocând distincția dintre centru și periferie din perspectiva unei ”periferii dense”, un al treilea spațiu discursiv ce permite imaginarea unor modernități plurale și emergența unor noi practici decoloniale.

La vedere: Viața socială în fotografia contemporană din România și Africa de Sud după 1989
La vedere: Viața socială în fotografia contemporană din România și Africa de Sud după 1989

La vedere: Viața socială în fotografia contemporană din România și Africa de Sud după 1989

Expoziție realizată în parteneriat cu Centrul de Fotografie Contemporană din Iași și Universitatea din Johannesburg și finanțată prin intermediul Fondului National de Cercetare din Africa de Sud.

 


2017

Na(ra)țiuni. Retorică și ficțiune.

Seară de proiecții în cadrul proiectului Spațiu expandat #7 organizat de Asociația Volumart, București

Joi, 9 noiembrie, ora 17

Galeria apARTe, Universitatea Națională de Arte George Enescu din Iași

Filme de: Dan Acostioaei (RO), Irina Botea (RO), Larisa David (RO), Igor Grubić (HR), Hans van Houwelingen (NL), Matej Kaminsky (SK), Public Pedestal (SK), Veda Popovici (RO)

Curator: Cristian Nae

Proiecția de filme va fi urmată de o discuție cu Dan Acostioaei, Judit Balko, Lavinia German și Cătălin Gheorghe, moderată de Cristian Nae

Programul curatorial al ediției a șaptea a Spațiului Expandat, intitulată “Cool monuments –hot heads”, se completează cu o seară de proiecții și discuții pe tema Na(ra)țiuni. Retorică și ficțiune. In conjuncție cu proliferarea naționalismului și a sentimentului religios în societatea românească actuală, filmele propuse de Cristian Nae vin să întregeasă și să nuanțeze problematicile complexe ce înconjoară concepte precum monumentalizare, memorializare, memorie colectivă, micro-istorie, utopie, identitate națională, spațiu public și comunitate, problematici care au fost abordate din perspective diferite  în cadrul conferinței “Counter-monumentality: re-imagining critical intervention” organizată la Institutul Cultural Maghiar din București și a intervențiilor artistice realizate în cadrul proiectului.


Măsurând modernitatea – Prezentare de artist și atelier de desen cu Jeannette Unite (Cape Town, Africa de Sud)

8 Noiembrie 2017

Artista vizuală Jeannette Unite, invitată în cadrul proiectului Măsurând modernitatea, finanțat de AFCN și produs de Borderline Art Space din Iași, a susținut o prezentare a practicii sale artistice și a realizat un atelier de desen cu studenții secțiilor pictură, artă murală și istoria și teoria artei.

Măsurând modernitatea – Prezentare de artist și atelier de desen cu Jeannette Unite (Cape Town, Africa de Sud)
Măsurând modernitatea – Prezentare de artist și atelier de desen cu Jeannette Unite (Cape Town, Africa de Sud)